Щит продувки барабану котла

Більше не потрібно зливати гроші в каналізацію

Завод, що виробляє комбікорми, вирішував задачу зменшення витрат. У собівартості продукції вагому частину становлять витрати на енергоносії. Для виробництва комбікормів у технологічному процесі задіяна перегріта водяна пара, яка постачається власною котельнею. Спеціалісти «Артезії» після обстеження котельні рекомендували кілька напрямків, які сприятимуть енергозбереженню, тобто заощаджуватимуть кошти без погіршення якості продукції. Впровадження автоматичної продувки барабанів парового котла зберігає заводу 5000 євро щороку.

Потреба

Котлова вода - практично дистилят, майже без домішок після хімводоочистки, навіть без розчинених корозійних газів після деаератора. Однак певна частина солей все-таки залишається. Вода випаровується у барабані, а солі та домішки осідають в ємності. Коли їх стане забагато – поверхня дзеркала почне спінюватися, піна потраплятиме у паропровід, солі осідатимуть на трубах та руйнуватимуть їх. Котел із засоленими барабаном, трубами та теплообмінниками скоренько стане на ремонт.

об цього не допустити, використовують процедуру продувки – котлову воду з домішками примусово зливають у певній кількості, замінюючи свіжою водою. Цим займаються оператори по команді від котельної лабораторії. Роблять вони це здебільшого вручну, відкриваючи крани продувки на рекомендований час. Цей час часто-густо визначається приблизно, «на око». Методички по продувці розроблялися в часи, коли ніхто економією не переймався. Задача операторів – не допустити концентрації солей у воді понад допустиме значення. Але ніхто не контролює, скільки саме ще придатної води виводиться з експлуатації (зливається в каналізацію). Лабораторні заміри виконуються періодично. Що відбувається у проміжках між вимірами – можна тільки здогадуватися.

Як результат – зливаємо ще якісну воду, на нагрів якої вже витрачене паливо, і замінюємо її порівняно прохолодною, яку знову ж таки потрібно нагріти до температури випаровування.

Двічі платимо за теплову енергію.

Функціональність

Автоматизована продувка барабанів котла дозволяє усунути проблему перевитрати води та теплової енергії на її підігрів. Вона включає як неперервну продувку верхнього барабана, так і періодичну – нижнього.

Ми пропонуємо готову систему, яка включає:

  • датчики концентрації солей (з корекцією по температурі, яка впливає на показники);
  • спеціальні клапани (вони мають бути швидкими, щоб зливати саме потрібну кількість води та «підривати» залягання солей на дні барабану);
  • систему автоматики із розвиненими алгоритмами розрахунку продувки в реальному часі (величина відкриття клапанів, таймери спрацювання періодичної продувки, само-діагностика, реагування на зміну парового навантаження котла тощо).

Наша система має очевидні переваги:

  • український інжиніринг – експерти-проектувальники завжди на зв’язку;
  • перевірене у спільній роботі обладнання – ми використовуємо лише серійні компоненти, які підтримуються роками;
  • адаптовані алгоритми керування – продувка працює в автоматичному режимі з урахуванням особливостей кожного котла та, що важливо, технології;
  • зручне використання – сучасні прості інтерфейси з доступом навіть з браузера чи смартфона, щоб люди не боялися використовувати і не робили помилок.